1/11/2008

Zelena pletena jaknica

Reč je o voj jaknici...

Photobucket

Za jaknicu nema posebna šema ni mustra.Pošto sam šnajderka po struci ja to radim po "kroju" ;)
Evo kako ide-izmerim koliko dugačka jaknica da bude,znači od sastava ramena sa vratom do dužine koja mi treba,takođe merim za dužinu rukava od vrata,preko ramena,lakta do zgloba šake ali stim da ruka bude povijena u laktu,i na kraju obim grudi ali onoliko koliko jaknica treba da bude široka.
Za širinu leđa uzmem polovinu od obima grudi i stavljam petlji koliko je potrebno za tu širinu.Broj petlji varira od debljine prediva i igala tako da neću da preciziram njihov broj jer to nisam sigurna.Leđa pletem ravno i na par santimetara ispod ruke počnem da oduzimam u svakom redu sa obe strane prvo 3 pa 2 pa dva puta po 1 petlju da bih dobila "ukrojeno" orukavlje i nastavljam da pletem bez oduzimanja do dužine koja mi je potrebna.Kada dođem do vratnog dela na sredini odbrojim devet petlji i skinem na okrugle igle (pošto sve pletem na ravne) u narednim redovima skidam isto 3,2,1,1 petlju kod vratnog izreza.Kada završim jedno rame tako uradim drugo.
Za prednjicu uzimam polovinu petlji od leđa i radim po istom principu samo što je u ovom slučaju polovina.Kada napravim oba prednja dela sastavim ramena i uradim ranflu oko vrata.Deo za kopčanje vadim poprečno iz dugog stupca prednjice ali ne baš iz svake petlje nego npr. izvadim pet uzastopnih a šestu preskačem,i radim do neka 3-3,5cm širine.
Za rukave obično merim koliko treba petlji tako što uzmem već gotovu ranflu prednjice ili leđa i izmerim koliko da može da prođe ručica bez zapinjanja.Kada uradim ranflu prvi glat red stavljam svaku treću petlju duplo a tokom rada rukava u svakom šestom redu dodajem po jednu petlju sa oba kraja.Otprilike 2cm pred kraj rukava skidam sa oba kraja u svakom redu 3,2,1,1,1... dok ne dobijem potrebnu dužinu rukava.
Da bih znala koliko treba rukav da bude dugačak od one mere koju sam merila od ramena do zgloba oduzmem dužinu ramena koju sam dobila kod sastavljene prednjice i leđa i tako dobijam meru za rukav.....
Sve što dalje treba jeste da sastavite ;)
Ovo je objašnjenje za dečiju jaknicu za dete od 1-3 godine,za odrasle ne važi

1 коментар:

narandza је рекао...

Bas super sto si objasnila kako radis ovaj dzemper :)
Iako vise volim da heklam mozda mi ipak jednom ovo objasnjenje dobro dodje :)