9/04/2007

Novo + tutorijal za šeširiće :)

Evo jedne kapice sa kojom sam se prilično pomučila.Prvi put sam radila mustru(ako je tako mogu nazvati)za koju moja mama kaže da se zove "kokice".Sve je ona meni lepo objasnila samo je izostavila deo o hvatanju petlje nakon pravljenja te "kokice" i umesto ravnog kruga sam uporno dobijala karnere.Ne kaže meni moja "prija" džabe-ti si pametna,ti sve znaš" ;) pa sam posle jedno 5-6 paranja ukarikala kako ide.Izprva mi se kapa nije nimalo dopadala(kao ni većina stvari koje sam radila)dok nisam udarila završnicu i ostala oduševljena ;)
DakleM-kapa zvana malina :D

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Ovo je već nešto malo ozbiljnije...Prijateljica sa foruma je poručila komplet za svoju mamu i naravno morala sam ostati dosledna sebi ali ne preterivati.Tašna je kombinacija textila i heklanja.Naravno bilo je i šivenja.Radila sam je po uzoru na moju restauriranu juta tašnu ali je ovde umesto jute korišteno laneno platno.Uspela sam da ga nađem u boji konca koji sam namenila za šešir i ispalo je...hmmm...fenomenalno.Sada se već preterano hvalim-jel' da?Veoma sam zadovoljna kako je sve ispalo da me je u jednom trenutku uhvatila trilema-da li da pošaljem komplet,prodam komšinici koja je obigravala dva dana oko mojih vrata i napravim ponovo za prijateljicinu mamu ili da ostavim sebi i napravim još dva kompleta za prijateljicinu mamu i komšinicu.Naravno,prevagnulo je ono prvo jer sam u prodavnici kupila poslednjih 300gr braon konca a oni onako ažurni bole ih ćošak da poruče ponovo(da ne spominjem da sam im bila tri puta u deset dana da ih pitam da li će poručivati...)
Evo i kompleta...mada sam fotografisala odvojeno da bi bilo preglednije

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

A sada toloko očekivano objašnjenje za šeširiće :) Izvinjavam se što ste toloko čekali i nadam se da ću uspeti da budem jasna kao objašnjivač.Dakle...

Tutorijal by Sassy Lady

Prvo da naglasim da ja šeširiće radim koncem za pletenje koji u 100gr ima 250 metara i heklicom br.1 (1,90mm) i na osnovu toga pišem objašnjenje
Počinjem sa jednom petljom i iz te jedne vadim 6.U sledećem redu dupliram na 12,trećem redu na 16....uglavnom u svakom krugu dodajem po 6 petlji.Da nebih dobila šestougao dodajući petlje stalno na istom mestu ja krug podelim na šest jednakih delova i obeležim koncem u drugoj boji tako da u jednom redu dodajem na mestu gde sam obeležila a u drugom između obeleženih mesta.Krug pravim dok ne dobijem potreban obim za obim glave(npr. za obim glave 45cm treba da je prečnik kruga 14cm....za obim glave 50 prečnik je 15-15,2cm sve zavisi koliko meko radim...) To je kada je gornji deo šešira ravan a da bih dobila onaj poluloptast oblik ja npr. za obim glave 50 radim ovako-pravim ravan krug prečnika 13cm zatim u svakom narednom redu dodajem samo po 3 tri petlje tako da dobijam blagi pad i tako uradim 7 redova.
Naravno,kada dobijem željeni obim dalje radim bez dodavanja sve dok ne dobijem dubinu šeširića koja mi je potrebna.
Što se tiče oboda šešira-ako treba da je obod ravan,znači da se širi pod uglom od 90% opet dodajem po 6 petlji u svakom redu i radim onoliko redova koliko želim da je obod širok.Zadnja 2-3 reda radim bez dodavanja petlji da bih dobila ravan kraj bez ćoškova na mestima gde sam dodavala petlje.Naravno i kod oboda ne dodajem uvek na istom mestu nego naizmenično kao kod gornjeg dela.
Ako obod treba da ima neki pad onda u prva dva reda dodajem 6 petlji,sledeća dva samo 3 petlje i tako naizmenično.Naravno zadnja tri reda radim bez dodavanja.
Za onaj izgled karnera u prvom redu sve petlje uradim duplo i u narednim redovima radim bez dodavanja.

Ako neko ima pitanja neka slobodno postavi ovde ili mi se javi mailom
Pozzzz i hoću da vidim vaše radove uskoro :)

16 коментара:

Анониман је рекао...

Wow, komplet torba+sesir mi se mnogo dopada! Svaka cast!
Malina kapica je slatka takodje, ti sigurno nisi zadovljna sa njom jer si se namucila, al to je obicno tako :)
Nego ja sam prije neki dan usavrsila tu mustru sa kokicama ili bombicama, nasla sam je u casopisu koji sam kupila i JAKO je jednostavna pa ako hoces mogu ti je poslati.

DEA је рекао...

Evo,ponovo te moram hvaliti!!!
Malina mi je toliko slatka da bi je i ja unatoč godinama stavila na glavu i nosila da je svi vide!!!O kompletu torba-šešir mogu reči samo još jedno REMEK DJELO!!!
Uputa za šeširiće je kristalno jasna.Čim dovršim započeti rad bacam se u avanturu šeširić i naravno da ću ga staviti na blog da se malo hvalim...Hvala za upute!!!

Sassy lady је рекао...

Narahdža-obavezno mi pošalji mustru da vidim da li je slišna ovoj
Dea-dargo mi je da je razumljivo objašnjenje-trudila sam se da budem što preciznija :)
Hvala vam obema na pohvalama-rastem k'o kvasac ;)

Goce је рекао...

Komplet je savršen a malina kapica neodoljiva, pokušat ću i ja napraviti mojim djevojkama kad uhvatim vremena. Objasnila si odlično!

incoknito је рекао...

joj ja se topim!

Vanchy је рекао...

Odusevljena sam! Kapa malina mi je preslatka, a komplet torba i sesir je veoma elegantan.
Napravila sam i ja moja prva dva sesirica. :) Bila sam nestrpljiva pa sam sama smisljala kako napraviti. Radila sam drugacije od tebe, ali su ispali zgodno. Moram ih jos ukrasiti. Slijedeci sesiric cu probati napraviti po tvojim uputama

Lorna је рекао...

Hvala!
Samo toliko!

incoknito је рекао...

gdje si nema te......

Magrit је рекао...

Malina-sesiric - sta da kazem sto drugi nisu rekli :) Prelijepa je, svarno !! I tasna i drugi sesir... nemam rijeci, pravi si majstor !

Анониман је рекао...

Super, super
iglice

Unknown је рекао...

sto te nema?ne vredi vise da te hvalim,svima je jasno koliko si dobra.ja to pokusavam da ucim od tebe...pozzz

DEA је рекао...

Gdje si ti???
Dugo od tebe ni traga ni glasa...nismo na to navikli-javi se!!!

Анониман је рекао...

Jedan veliki pozdrav i pohvala za radove, divni su.

Анониман је рекао...

Хвала за занимљиве информације

Анониман је рекао...

You have hit the mark. Thought excellent, it agree with you.

Анониман је рекао...

odoh da iscitavam..pa ujutro na posao :))))))