1/11/2008

:))

Jedan kompletić koji sam radila u nameri da prodam.Za dečaka je još u izradi ;)
Photobucket

Na maloj manekenki ;)

Photobucket

Zelena pletena jaknica

Reč je o voj jaknici...

Photobucket

Za jaknicu nema posebna šema ni mustra.Pošto sam šnajderka po struci ja to radim po "kroju" ;)
Evo kako ide-izmerim koliko dugačka jaknica da bude,znači od sastava ramena sa vratom do dužine koja mi treba,takođe merim za dužinu rukava od vrata,preko ramena,lakta do zgloba šake ali stim da ruka bude povijena u laktu,i na kraju obim grudi ali onoliko koliko jaknica treba da bude široka.
Za širinu leđa uzmem polovinu od obima grudi i stavljam petlji koliko je potrebno za tu širinu.Broj petlji varira od debljine prediva i igala tako da neću da preciziram njihov broj jer to nisam sigurna.Leđa pletem ravno i na par santimetara ispod ruke počnem da oduzimam u svakom redu sa obe strane prvo 3 pa 2 pa dva puta po 1 petlju da bih dobila "ukrojeno" orukavlje i nastavljam da pletem bez oduzimanja do dužine koja mi je potrebna.Kada dođem do vratnog dela na sredini odbrojim devet petlji i skinem na okrugle igle (pošto sve pletem na ravne) u narednim redovima skidam isto 3,2,1,1 petlju kod vratnog izreza.Kada završim jedno rame tako uradim drugo.
Za prednjicu uzimam polovinu petlji od leđa i radim po istom principu samo što je u ovom slučaju polovina.Kada napravim oba prednja dela sastavim ramena i uradim ranflu oko vrata.Deo za kopčanje vadim poprečno iz dugog stupca prednjice ali ne baš iz svake petlje nego npr. izvadim pet uzastopnih a šestu preskačem,i radim do neka 3-3,5cm širine.
Za rukave obično merim koliko treba petlji tako što uzmem već gotovu ranflu prednjice ili leđa i izmerim koliko da može da prođe ručica bez zapinjanja.Kada uradim ranflu prvi glat red stavljam svaku treću petlju duplo a tokom rada rukava u svakom šestom redu dodajem po jednu petlju sa oba kraja.Otprilike 2cm pred kraj rukava skidam sa oba kraja u svakom redu 3,2,1,1,1... dok ne dobijem potrebnu dužinu rukava.
Da bih znala koliko treba rukav da bude dugačak od one mere koju sam merila od ramena do zgloba oduzmem dužinu ramena koju sam dobila kod sastavljene prednjice i leđa i tako dobijam meru za rukav.....
Sve što dalje treba jeste da sastavite ;)
Ovo je objašnjenje za dečiju jaknicu za dete od 1-3 godine,za odrasle ne važi

Plava kapica sa šapicama

Znači reč je o ovoj kapici......
Photobucket

Te kapice sa klapnama za uši ne mogu da se počnu klasičnom ranflom jer se ona skupi u širini kada se zategne zato mora da se u jednom pravcu radi 1-1 znači jednu glat drugu ferket a u povratnom redu ide sve glat.Ja obično red koji je sa lica radim glat.Ako se stavlja neka šara onda se uradi prvo 12 redova te ranfle,šaru gledajte da nije veća od 7-8 cm na gore.Posle se opet nastavlja ranfla-rad,e sada,uradi se bez oduzimanja 2/3 kape(ako je potrebna dubina od 18cm uradi se 12cm bez oduzimanja),zatim se počne oduzimati po jednu petlju na svakoj 20 petlji i tako 6 redova u svakom redu na istom mestu,zatim i između njih,znači tamo gde ste oduzimali i još izmedju tih mesta.Zadnja 3-4 reda se oduzimaju u svakom drugom redu da sredina kape nebi jako vukla,gledajte da vam ostane bar desetak petlji na kraju da se kapa skupi.
E sada klapne za uši-rad je isti kao ranfla,ja ih radim 14-16 petlji zavisi od veličine kape.Njih vadim iz ivice kape i radim u suprotnom smeru(od kape)Nađem sredine sa leve i desne strane,e sada klapne se ne dele 7-7 petlji da bude tačno prema napred i nazad nego pomerim za nekih 1,5cm prema nazad,uradim ravno 8-10 redova i onda u svakom drugom redu skidam petlje na početku i kraju dok ne ostane 3-4 petlje na kraju i sa toliko završim klapnu.
Kada kapu sastavim donju ivicu opheklam radi estetskog izgleda samo se ne sme jako zatezati.Na vrhu kape može biti gombica ili čupsa.
Ako nešto nije jasno slobodno pitajte :)

1/07/2008

Prvi ovogodišnji ;)

Weeee weeeee-evo me konačno :) Joj što sam se ulenjila i za pisanje i za ručne radove.....Valjda posle svih onih meseci heklanja me uhvatili,kako moja mama kaže,pundravi u guzici pa ne mogu da sastavim ni pola sata da mirno sedim i nešto radim.
Prvo i pre svega da svima čestitam Novu 2008-u godinu i poželim sve ono što bi sami sebi poželeli ;) Sa malim zakašnjenjem čestitam i Božićne praznike......
A šta sam radila dok me nije bilo.........hmm.....prvo sam završila svoju zelenu kapu koja i nije ispala tako loša ali kada sam je prvi put "prošetala" dobila sam komentar da sam smešna u njoj.Naravno,nisam je ponovo stavila na glavu :(

Photobucket

Zatim je na red došla jedna heklana kapa koju sam poklonila sestri povodom imendana..........

Photobucket

A ovo je bila glavna preokupacija mog sina i mene-pravili smo novogodišnje čestitke za užu familiju i bila je prava uživancija raditi sa njim.Zajedno smo ih osmišljavali,on je bio glavni za pravljenje stebrnih konfeti a kada je došlo vreme za ispisivanje sadržaja mališa je bio glavni za namenjivanje......
Evo da vidite kako su izgledale :)

Photobucket Photobucket

Photobucket Photobucket

Photobucket Photobucket

Jedino što sam još napravila ali nisam stigla da uslikam su rukavice koje idu u kompletu sa teget kapom sa narandžastim romboidima.Verovatno bi bile i uslikane da ih ponosni vlasnik nije hteo odmah navući na ruke i potom jesti tortu bez da ih skine ;)
Toliko od mene za sada.Sledeće imam u planu da napravim sebi kapu i šal od predivne roze vunice koju sam dobila od mog dragog muža...još uvek nisam odlučila kavi će da budu......no sve u svemu videćete ;)